حضور وکیل در پرونده کیفری دارای تاثیرات بسزایی می باشد. وکیل کیفری کار می تواند با توجه به تسلط به قوانین کیفری و جزائی کمک شایانی به شما داشته باشدو شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که حضور وکیل در پرونده چه تاثیری دارد؟ آیا بدون حضور وکیل میتوان سکوت کرد؟ بهترین وکیل در پرونده های کیفری کیست؟ بهترین وکیل کیفریدر تهرانچه کسی است؟ مقاله پیش رو از موسسه حقوقی دادآوران نستوه را به شما تقدیم می داریم.
شاید مهمترین تغییر قانون آیین دادرسی کیفری جدید، توسعه حقوق متهم و تأکید بر حق دفاع و جنبههای مختلف آن باشد. در همین راستا یکی از مهمترین جنبههای تضمین حق دفاع، حق همراه داشتن وکیل است.
ماده ۱۹۰ قانون آیین دادرسی کیفری به حق متهم مبنی بر همراه داشتن وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی اشاره نموده است؛ در این راستا چند تذکر لازم به نظر میرسد :
۱- با توجه به این موضوع، مقام قضایی (بازپرس، دادیار و یا قاضی) حق خلوت کردن با متهم را نخواهد داشت. بنابراین هرگونه تقاضای مقام قضایی از وکیل متهم، مبنی بر ترک جلسه تحقیقات مقدماتی (حتی موقت) غیرقانونی بوده و میبایست با اعتراض جدی وکیل همراه و مورد پذیرش قرار نگیرد.
۲- چنانچه به هر دلیلی از همراهی وکیل ممانعت به عمل آمد میبایست متهم را از قبل توجیه نمود که در پاسخ به هر سؤالی تنها این عبارت را در صورتجلسه بنگارد "با توجه به ممانعت از ورود وکیلم، تقاضای همراهی از سوی ایشان را داشته و تا پیش از حضور ایشان از حق سکوتم استفاده نموده، پاسخ هیچ سؤالی را نخواهم داد". خاطرنشان میگردد سلب حق همراه داشتن وکیل مستوجب مجازات انتظامی درجه ۸ (انفصال موقت از یک تا شش ماه) خواهد بود.
۳- قانون آیین دادرسی کیفری ممنوعیت مشورت موکل با وکیل را پیشبینی ننموده است؛ فلذا با توجه به اطلاق ماده ۴ قانون آیین دادرسی کیفری، مشورت موکل با وکیل در پاسخ به سؤالات ممنوع نبوده و ممانعت از چنین عملی برخلاف قانون خواهد بود. به خاطر داشته باشیم هرگونه اقدام سالب آزادی یا محدودکننده، محتاج نص است؛ بنابراین شما محتاج اثبات وجود چنین حقی نیستید، بلکه این مقام قضایی است که مکلف به ارائه نص چنین نهی قانونیای است. در صورت ممانعت مقام قضایی، عبارت مندرج در بند دو از قبل به متهم تفهیم گردد.
۴- همراهی موکل در مرجع انتظامی :
الف) پیش از تفهیم اتهام : با توجه به اطلاق صدر ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری، به محض دستگیری، متهم میتواند تقاضای حضور وکیل نموده و تا یک ساعت با وکیل ملاقات نماید. بنابراین بهانههایی چون عدم اعلام وکالت یا عدم تجویز مقام قضایی و غیره فاقد وجاهت قانونی بوده و مقتضی است ضمن تماس با بازرسی ناجا و صورتجلسه نمودن مراتب، نسبت به طرح شکایت محروم نمودن افراد از حقوق اساسی مقرر در قانون اساسی (جرم موضوع ماده ۵۷۰ قانون مجازات اسلامی) اقدام گردد.
ب) پس از تفهیم اتهام به متهم : ممکن است مقام قضایی پس از تفهیم اتهام به متهم، جهت انجام تحقیقات بیشتر او را بر اساس ماده ۹۸ آن قانون، در اختیار مرجع انتظامی قرار دهد، فلذا با توجه به اینکه ماده ۱۹۰ قانون، حق همراهی را مربوط به تحقیقات مقدماتی دانسته و ضابط نیز به نیابت از بازپرس بخشی از تحقیقات مقدماتی را به انجام میرساند، بنابراین همراهی وکیل در بازجوییهای متهم در مرجع انتظامی نیز حق متهم خواهد بود. وقتی متهم حق همراهی وکیل در دادسرا را داشته باشد، بهطریقاولی همراهی وکیل در مرجع انتظامی (که به نیابت از بازپرس مشغول بازجویی است) حق او خواهد بود. در صورت استنکاف ضابط، اولاً مراتب کتباً به مقام قضایی گزارش گردیده، ثانیاً عبارت مندرج در بند ۲ این نگاشته به موکل تفهیم گردد و ثالثا در صورت اصرار به تخلف و وجود سوءنیت؛ نسبت به طرح شکایت کیفری موضوع بند الف اقدام گردد.