قانون مالیات های مستقیم در سال های اخیر با اصلاحیه هایی مواجه بوده است که به مراتب شرایط را برای فرار مالیاتی سخت تر نموده است.
در قانون مالیاتی سابق محرومیت از تخفیف مالیاتی و معافیت های مقرر قانونی مجازات اشخاصی بود که اقدام به فرار مالیاتی می نمودند که در واقع نمی توانست نقش بازدارندگی را برای جلوگیری از فرار مالیاتی ایفا نماید لیکن بعدها به این مجازات ها، پرداخت جزای نقدی نیز اضافه شد.
طبق قانون مالیات های مستقیم فرار مالیاتی جرم بوده و دارای مجازات حبس 6 ماه تا 2 سال و همچنین جزای نقدی بیش از 2 تا 8 میلیون تومان و شلاق 31 تا 74 ضربه شلاق است.
با این توضیح بهتر است از خدمات حقوقی وکیل مالیاتی جهت کلیه امور مالیاتی خود بهره مند گردید.
مواردی که در خصوص فرار مالیاتی می بایست مد نظر قرار دهید عبارت است از
همانگونه که پیشتر نیز توضیح داده شد، فرار مالیاتی جرم بوده و می تواند منجر به محکومیت به مجازات حبس تعزیری تا 2 سال، جزای نقدی تا 8 میلیون تومان و شلاق تا 74 ضربه شلاق گردد.
مستند قانونی برای جرم فرار مالیاتی ماده 274 قانون مالیات های مستقیم و دیگر مواد مرتبط می باشد.
مطابق قانون موارد ذیل می تواند مصادیق جرم فرار مالیاتی به حساب آید:
از دیگر مواردی که منجر به فرار مالیاتی می شود می توان به انجام فعالیت در اقتصاد زیر زمینی، اقدام به انجام معاملات صوری، سند سازی مبنی بر ارائه مداک برای بیان فروش کمتر از میزان واقعی، اقدام به کاهش غیرواقعی ارزش واحد، ثبت معاملات و درآمدها در دفاتر جداگانه، قلمداد نمودن درآمد یا فعالیت از موارد معافیت، تنظیم سند غیر واقعی حساب سود و زیان، ارائه ترازنامه فاقد اعتبار، حساب و خلاصه وضعیت درآمد و هزینه های فاقد منشاء، تنظیم خلاف واقع مدارک تشخیص مالیات و... اشاره نمود.
بر اساس ماده ۲۰۱ قانون مالیات های مستقیم هرگاه مؤدی به قصد فرار از مالیات از روی علم و عمد به ترازنامه و حساب سود و زیان یا به دفاتر و اسناد و مدارکی که برای تشخیص مالیات ملاک عمل می باشد و برخلاف حقیقت تهیه و تنظیم شده است استناد نماید.
همچنین سه سال متوالی از تسلیم اظهارنامه و ترازنامه و حساب سود و زیان خودداری نماید علاوه بر جریمه ها و مجازات های مقرر در این قانون از کلیه معافیت ها و بخشودگی های قانونی در مدت مذکور محروم خواهد شد.
همانگونه که مشاهده می نمایید عدم اطلاع از رفتار مؤدیان در مواردی می تواند منجر به جرم فرار مالیاتی گردد و از طریق مراجع صالح قضایی مورد تعقیب کیفری قرار گیرند فلذا توصیه داریم در امور مالیاتی خود از وکیل مالیاتی مشاوره اخذ نمایید.