یکی از جرائمی که در حوزه جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور افراد زیادی را خواسته یا ناخواسته درگیر کرده است، جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران می باشد.
مواردی که در خصوص فعالیت تبلیغی علیه نظام می بایست مد نظر قرار دهید عبارت است از
با توجه به اهمیت حضور وکیل در دادگاه ها و همچنین وجود چراغ راهی در این مسیر توصیه و تاکید داریم قبل از هر اقدام با وکیل متخصص مشاوره اخذ نمایید. موسسه حقوقی دادآوران نستوه آماده ارائه خدمات حقوقی به شما عزیزان می باشد.
بر اساس ماده 500 قانون مجازات اسلامی، هر کس علیه نظام جمهوری اسلامی ایران یا به نفع گروه ها و سازمان های مخالف نظام به هر نحو فعالیت تبلیغی نماید، به حبس از سه ماه تا یکسال محکوم می گردد.
فعالیت در لغت به معنای تلاش، تکاپو، ناآرامی، پرکاری، کار و جنبش، کُنشگری، کنش وری، کوشش، کوشندگی می باشد. و به طور کلی به کاری گفته می شود که جنبه تکراری داشته باشد. بنابراین دروهله اول و برای تحقق جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام بایستی جنبه مستمر داشته باشد و چند بار تکرار شود تا بتوان به آن عنوان فعالیت را اطلاق نمود.
بیشتر بدانید: حضور وکیل در پرونده کیفری
تبلیغ در اصطلاح به معنای آگهی، ابلاغ، اشاعه، پروپاگاند، ترویج، ابلاغ کردن، رسانیدن، اشاعه دادن، ترویج کردن می باشد و آنچه که از مفهوم ابتدایی فعالیت تبلیغی برداشت می شود، اشاعه و ترویجی است که به صورت مستمر و مکرر واقع گردد. بنابراین، برای تبلیغی محسوب شدن یک فعالیت، بایستی احراز گردد که آیا آن فعالیت در راستای اشاعه، ترویج یا اطلاع موضوعی بوده است یا نه.
نظام جمهوری اسلامی ایران،عنوان قانونی و رسمی کشور ایران در قانون و مجامع بین المللی بوده و مجموعه ای از قوا، نهادها ادارات و سازمان ها می باشد که درون حاکمیت کشور ایران تشکیل شده و فعالیت میکنند. در ماده 500 قانون مجازات اسلامی،آنچه که از تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران برداشت می شود، حاکمیت کشور و نه نهادهای آن می باشد. به طور مثال اگر شخصی علیه قوه مجریه فعالیتی نماید، این موضوع مشمول عنوان فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران نمی باشد. نکته دیگر آنکه فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران بایستی فعلی مادی بوده و صرف عدم دفاع از نظام جمهوری اسلامی ،فعالیت تبلیغی محسوب نمی گردد.
بیشتر بدانید: وکیل دادگاه کیفری 2
همانطور که گفته شد، رکن یا عنصر مادی جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران، فعل مادی مثبت بوده و ترک فعل نمی تواند فعالیت تبلیغی باشد.
هر نوع فعالیتی که دلالت بر اشاعه، گسترش و انتشار موضوعاتی علیه نظام جمهوری اسلام باشد، می تواند تبلیغ محسوب شود. وبلاگ نویسی، مصاحبه متوالی با رسانه های بیگانه، نوشتن و پخش شبنامه، فعالیت در فضای مجازی مانند تلگرام، توییتر یا اینستاگرام، ارسال ایمیل های متوالی و زیاد علیه نظام به افراد مختلف و موارد دیگر می توانند از مصادیق فعالیت تبلیغی علیه نظام شمرده شوند.
بیشتر بدانید: دفتر وکیل کیفری
موضوع جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران، توسط هر شخصی قابل ارتکاب است و از این حیث تفاوتی بین زن، مرد، ایرانی، خارجی، کارمند دولت یا دانشجو یا هر شخص دیگر وجود ندارد. اما ممکن است شخصیت مرتکب در عواملی مانند مرجع رسیدگی تاثیر داشته باشد. برای مثال اگر مرتکب جرم روحانی باشد، به جرم او در دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت رسیدگی خواهد شد.
برای انتساب ارتکاب جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام بایستی سونیت مرتکب احراز گردد. لازم به ذکر است که مقاضی رسیدگی کننده به پرونده، معمولاً از شرایط و اوضاع و اوحوال و نیزان فعالیت مرتکب و دفعات و توالی، سونیت او را احراز می کند.
همانطور که گفته شد، قانوگذار ابزار خاصی را برای فعالیت تبلیغی علیه نظام تعیین نکرده است و هر وسیله ای که قابلیت تبلیغی داشته باشد، میتواند برای ارتکاب جرم فعالیت تبلیغی علیه نظام کفایت کند.
بیشتر بدانید: وکیل کیفری شبانه روزی
با عنایت به بند «الف» ماده 303 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، رسیدگی به تمامی جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی، محاربه، افساد فی الارض، تبانی و اجتماع علیه جمهوری اسلامی ایران، بغی، اقدام مسلحانه و… به منظور مقابله با نظام، در دادگاه انقلاب رسیدگی خواهد شد.
موسسه حقوقی دادآوران نستوه با تشکیل دپارتمان حقوق کیفری در این موسسه و با دارا بودن وکلای متخصص و با تجربه در حوزه جرائم امنیتی آماده ارائه کاملترین خدمات حقوقی به شما عزیزان می باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، با ما در تماس باشید.